MFB pontok

Örömmel tájékoztatjuk meglévő és leendő Ügyfeleinket, hogy 2016. július 08.-tól 2 kirendeltségünkön (Kisújszállás, Mezőtúr) 2016. július 19.-től pedig a Szarvasi Kirendeltségünkön megnyitottuk az MFB Pontjainkat. Ezen Kirendeltségeinken elérhetőek az MFB Zrt által biztosított kedvezményes konstrukciók! Reméljük, hogy az MFB Pontok által kínált termékekkel kiegészülve még komplexebben tudjuk Ügyfeleink igényeit kiszolgálni.

Mit kell tudni az MFB Pontokról?

A Kormány a 2014-2020-as uniós ciklusban elérhető, visszatérítendő európai uniós források kihelyezésénél az ügyfélközpontú rendszer megalkotását helyezte a középpontba. A legfontosabb cél, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz. A visszatérítendő támogatások terén jelentős, több mint 700 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, melynek 75%-át, közel 540 milliárd forintot hirdet meg a Kormány a ciklus első felében.

A visszatérítendő pénzügyi eszköz források közvetítésével, illetve az új értékesítési hálózat kialakításával a Kormány az 1609/2015. (IX. 8.) Kormányhatározatban a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-t bízta meg, amely közbeszerzést írt ki az MFB Pontok kialakításában szerepet vállaló, hitelintézeti partnerek kiválasztására.

Az MFB Pontok hálózatát a közbeszerzésen nyertes hitelintézetek, a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. megkülönböztetett fiókjai és tagintézményei alkotják.

Hatékonyabb, biztonságosabb, ügyfélközpontú közvetítői modell

A hatékony, biztonságos forrásközvetítés és az ügyfélközpontúság elveinek megfelelve az MFB szakított az előző uniós ciklusban működő rendszerrel, és új modellt dolgozott ki az európai uniós, visszatérítendő pénzügyi eszköz források közvetítésére. Ebben a modellben az egységes szabályokat és üzleti döntéseket központi irányítással, a Magyar Fejlesztési Bankban (MFB) hozzák meg, a pályázatok kezelését, a szerződéskötési feladatokat, a kapcsolattartást, a panaszkezelést az ebben járatos, tapasztalt, közbeszerzésen kiválasztott hitelintézeti fiókok látják el.

Az MFB az új modellben saját maga szerződik a pályázókkal, a kiválasztott partnerek pedig ellátják a az MFB számára a kihelyezéshez kapcsolódó feladatokat, a kihelyezett állományok ellenőrzését és kezelését segítő tevékenységeket. A rendszer működtetésének költségei, a kapcsolódó hitelezési kockázatok az EU-s programszámla keretére elszámolhatók, ezért azok nem terhelik az állami költségvetést, és nem hordoznak kockázatot az MFB gazdálkodása számára. A kiválasztott közvetítő hitelintézetek közvetítői díját az új rendszerben már nem az ügyfeleknek kell megfizetni.

Az MFB Pontok modellje egyedi magyar megoldás, amely egyesíti a különböző közvetítői rendszerek előnyeit és gyorsabbá, olcsóbbá, hatékonyabbá teszi az uniós visszatérítendő pénzügyi eszköz források szétosztását. A megoldás az EU-s szabályozással és elvárásokkal összhangban van.

Alacsony ügyfélkamatok

A vállalkozások olyan kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz, amelyre Magyarországon még nem volt példa. A korábbi 6-9%-os ügyfélkamatok helyett akár NULLA százalék körüli kamat mellett is igényelhető visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás.

A 2007-2013-as ciklus gyakorlata a refinanszírozó partnerek számára viszonylag széles, 5-7%-os sávot biztosított költségeik, illetve a profit realizálására, miközben a kihelyezésre megkapott forrásokat 0,4%-os kamattal kapták meg. Ebben a rendszerben a refinanszírozó partner részben vállalta a hitelezési kockázatot, de ennek, illetve saját profitjának költségét a vállalkozásokra hárította.

Mindenki számára elérhető hiteltermékek

Az MFB a hiteltermékek feltételrendszerét úgy alakítja ki, hogy azok is hozzáférhessenek a forrásokhoz, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük!

A korábbi rendszerben a források sok esetben nem azokra a területekre koncentrálódtak, ahol igazán szükség lett volna rájuk. A közvetítők a legalacsonyabb kockázati profilú ügyfeleket részesítették előnyben, így döntően azok a vállalkozások jutottak EU-s támogatáshoz, akik a piacról is kaphattak hitelt. Finanszírozási rés alakult ki: a nehezen finanszírozható kis- és középvállalkozások gyakran kimaradtak a forrásokból.

Az MFB Pontokon keresztül értékesített hiteltermékek esetében fő cél a minél szélesebb körű forráskihelyezés.

Termékek:

- Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú hitelprogram (Kódszám: GINOP-8.3.1-16)

célja: A hitelprogram a KKV-k versenyképességének növelése tematikus célkitűzés, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességek megteremtése és bővítésének támogatása megnevezésű beruházási prioritás keretében megvalósuló Hitelprogram, melynek egyedi célkitűzése a finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó KKV-k versenyképességének fejlesztése a KKV-k külső finanszírozáshoz történő hozzáférésének javítása révén. A Hitelprogram célja a Mikro-, Kis- és Középvállalkozások olyan Beruházásainak támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők, ugyanakkor a pénzpiacokon egyáltalán, vagy nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz.

Legfontosabb jellemzői:

  • Hitel kamata: 0%/év.
  • Hitelösszeg: minimum 1 millió Ft - maximum 600 millió Ft.
  • 150 millió Ft hitelösszegig egyszerűsített bírálati eljárás.
  • A kereskedelmi banki gyakorlathoz képest enyhébb fedezeti elvárások.
  • Hitel típusa: beruházási hitel, illetve a beruházáshoz kapcsolódó készletbeszerzés
  • A hitelfelvevők köre: egyéni vállalkozó, gazdasági társaság, szövetkezet.
  • Finanszírozott projektek megvalósítási helye: a hiteligénylő Magyarországon, de a Közép-magyarországi Régión kívül bejegyzett székhelye, telephelye vagy fióktelepe.
  • Kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj: nem kerül felszámításra.
  • Futamidő: új ingatlan beruházás, felújítás, bővítés, korszerűsítés esetén: maximum 15 év, immateriális javak beszerzése esetén maximum 5 év, használt eszköz beszerzése esetén maximum 5 év.
  • Elvárt saját forrás mértéke: 10%

A termékleírás letöltéséhez kattintson ide!

További részletekért és az aktuális igénylési dokumentumokért keresse fel az MFB Zrt honlapját.